БЛОГ

Защо котките са толкова почитани в Истанбул?

Истанбул, най-големият град в Турция, е известен с много неща: невероятните си забележителности, разтърсващ нощен живот, историческо значение и силната връзка между града и неговите котки. 


Няколкостотин хиляди котки бродят по улиците на най-големия град в Турция и всяка изглежда да е толкова обгрижвана, колкото и хората, които живеят там. Истанбул има дълга история на грижа за своите котки, която датира от началото на града в Османската империя.


Продължете да четете статията, за да научите повече за това защо котките са толкова почитани в Истанбул и какво правят гражданите, за да гарантират здравето на своите бездомни животни.


Историята на котките в Истанбул

Османската империя е контролирала много страни в Европа, Азия и Африка между 14-ти и 20-ти век. Повечето от домовете, построени по това време, са направени от дърво, осигурявайки подслон и позволявайки разпространението на мишки и плъхове. И всеки знае, че където има мишки, има и котки. Така присъствието на котки се е превърнало в необходимост за града като средство за контролиране на популацията на гризачите.

Защо все още има толкова много котки в Истанбул?

Логично е, че популацията на котки в града е била висока по време на Османската империя, за да се контролира разпространението на мишките. Но защо все още има толкова много котки в града и днес?


В Истанбул няма голяма култура за стерилизиране и кастрация. Повечето бездомни котки живеят само между три и шест години, но популацията продължава да расте. Турция също има обща политика без убиване и улавяне, което може да увеличи броя на бездомните котки.


Как хората в Истанбул се отнасят към котките?

Уличните котки на Истанбул са отделна част от живота на всеки. Негласно правило за гражданите на Истанбул е, че те осигуряват на бездомните котки най-необходимото за живот - храна, подслон и вода. В обществените градини и паркове има съдове за храна и вода за котки, а собствениците на жилища изграждат убежища за бездомните, така че винаги да имат къде да се подслонят за сън на сигурно и топло място. За съжаление, тъй като популацията на котките в града все още нараства, няма достатъчно малки къщички, в които да се подслонят всички.


Друго негласно правило за гражданите на града е, че котките имат свобода и независимост. Не е необичайно парите в кутиите за бакшиши в ресторантите да отиват за ветеринарни сметки за болни животни или за рибари да промъкнат хамсия на някой от бездомните котки. Много жители на Истанбул смятат, че е тяхно задължение да се грижат за тези животни, които обитават местата, където живеят и работят.


Котките седят на колите, дремят на покривите и се мотаят в местните ресторанти. 


Новият турски закон за хуманно отношение към животните определя животните като живи същества. Предишното законодателство наказваше случаите на жестокост към животни с малки глоби, тъй като на животните се гледаше като на стока (сравнимо с унищожаването на имущество). Сега хората, които убиват, малтретират или измъчват животни, ще получат затвор между шест месеца и четири години.

Връзката между котките и исляма

Турция е предимно ислямска страна и ислямът отдавна почита котката, така че страната не е уникална сред другите предимно мюсюлмански страни. Котките се считат за типичен домашен любимец от мюсюлманите и са почитани заради тяхната чистота в ислямската традиция. Ритуалната им чистота им позволява да влизат в домове и джамии.


Котките отдавна са почитани в ислямската религия. Ислямският пророк Мохамед забранява на хората да преследват и убиват котки, а неговият спътник Абу Хурайра е известен с привързаността си към тези животни. Абу Хурайра буквално се превежда като „баща на коте“.


Черно-бялата абисинска котка, се смята за любимата котка на Мохамед. Има легенда как един ден, докато се готвел да присъства на молитвата, той намерил котката да подремва на ръкава на молитвената си дреха. Така че вместо да наруши съня й, той отряза ръкава си, за да не я безпокои.


Връзката между Истанбул и неговите котки е красива. Посетете града и ще се изненадате колко много котки ще срещнете. Бихме могли да научим нещо от Турция за това как да се отнасяме към бездомните котки и кучета с толкова благоговение и любов, колкото жителите на Истанбул се отнасят към своите.


А вие посещавали ли сте Истанбул? Ако планирате скоро да го посетите и сами да се обедите в силната връзка между жителите и котките, то купете евтини автобусни билети от Метро Тур България за своето комфортно и сигурно пътуване от България до Истанбул още сега!