БЛОГ

Защо задължително трябва да посетите гр. Бурса в Турция?

Бурса, четвъртият по големина град в Турция, привлича със своето мистично подножие на планината Улудаг и богатата си история. Този уникален град, който беше столица на Османската империя от 1326 до 1363 г., днес съчетава древността с модерната елегантност, предлагайки на посетителите си изобилие от исторически съкровища, без да ги потапя в масите от туристи, характерни за по-известните дестинации като Истанбул.

Градът е обграден от множество паркове и зелени площи, предоставяйки идеална обстановка за спокоен отдих и уединение. Заложете на едно разнообразие от истински турски продукти, предоставяни на пазара за коприна в Бурса. От копринени изделия до местни вкусотии, този пазар предоставя на посетителите уникално изживяване

С почит към историята и със свежестта на зелените си площи, Бурса предлага на своите посетители уникален поглед във времето и преживяване на съвременната турска градска живот. Добавете към това Зелената джамия, произхода на турския Театър на сенките, оригиналния Искендер Кебап и ще разберете защо това е едно от препоръчваните места в Турция и защо трябва да отидете и вие.

Как да стигнете до Бурса

Пътуването с автобус от България до Турция е много удобно. Има много компании, всички обслужващи модерни автобуси с професионални шофьори и стюардеси, сервиращи топли и студени напитки. Един от най-известните оператори е Метро Тур България.

Няколко международни компании имат седалище в Турция в Бурса, което означава, че основният английски е широко разпространен. Научете merhaba , което означава „здравей“, и kolay gelsin , универсален поздрав, който се превежда буквално на „нека нещата са лесни за вас“ или още като “късмет / успех”. Използвайте тези две фрази и вратите ще се отворят, докато се наслаждавате на тези прекрасни преживявания, които правят Бурса град, който трябва да посетите.


Поглезете се на Silk Bazaar

Коза Хан, или базарът за коприна в Бурса, е изграден през 1491 г. по заповед на султан Баязид II като кервансарай - място за търговия и почивка за копринените кервани. Сградата разполага с два входа, двор и галерии, арки и колони с впечатляваща османска архитектура. Пазарът предлага красиви копринени стоки, съчетани с богата история, видима в старите снимки и автографите на посетителите. Разгледайте магазините за уникални сувенири и се насладете на уютната обстановка с чай, кафе и сладкиши.

Забавлявайте се в музея Карагьоз


При посещение на магазини и базари в турски градове, включително Бурса, може да забележите силуетите на две уникални мъжки фигури, наречени Карагьоз и Хачиват. Те са главните герои в традиционната турска пиеса със сенки. Този вид забавление е популярен от 1500 г. до днес както сред деца, така и сред възрастните, благодарение на сатиричните диалози. Героите имат исторически корени в град Бурса, където са били строителни работници и шегаджии. Въпреки че са били екзекутирани от султана поради своите шеги, традицията се е запазила.

Уникалният музей Карагьоз предоставя възможност да научите за турския театър на сенките. Майстор кукловод, който може да обясни на английски, разкрива не само историята на този вид изкуство, но и процеса на ръчната изработка на куклите от камилска кожа. Посетителите могат дори да се насладят на представление, независимо от това дали разбират думите или не и да открият част от богатата и креативна култура на турските сенки.

Посетете Зелената джамия и гробницата

Това, което Синята джамия е за Истанбул, Зелената джамия и гробница са за Бурса. Джамията е построена между 1415 и 1419 г. по поръчка на султан Мехмет. Докато приближавате джамията, ще гледате нагоре към портала, подобен на сталактит, който е покрит със зелени плочки и злато.

Интериорът също е отличен пример за османска архитектура и майсторство, отново доминиран от великолепието на блестящи зелени плочки, осветени от огромни полилеи. Гробницата на султана и тези на неговите синове и дъщеря са в подобна сграда на хълм точно срещу джамията.

Запомнете: когато посещавате джамия в Турция, трябва да свалите обувките си и да покриете главата и раменете си. Мъжете трябва да носят дълги панталони, ако на входа няма саронг, а жените трябва да носят забрадки.

Направете си приятна разходка в Бурса

Лесно е да разгледате Бурса пеша. Главният път минава покрай река Гьокдере, която води до моста Ирганди. Това е каменен мост, но е един от трите моста в света с магазини, които трябва да видите, защото там художници правят и продават традиционни фигури за кукли.


Вървете нагоре, докато стигнете до Хисарската порта, единствената останала порта от древната градска стена, и се подгответе за доста стръмна разходка, водеща ви до старата част на Бурса, която е облицована с традиционните дървени къщи. В мазетата им ще намерите най-необикновените занаятчийски магазини с тъкачи на килими и майстори на сребро. Този маршрут в крайна сметка завършва при Зелената джамия.


Бурса е дестинация, която си струва да посетите през лятото или зимата. Ще извлечете максимума от пътуването си, като изследвате сами, просто се уверете, че имате удобни обувки, тъй като улиците в по-старите части на града са калдъръмени.

Купете евтини автобусни билети от Метро Тур България за своето комфортно и сигурно пътуване от България до Бурса още сега!