БЛОГ

Какъв е произходът на името на Истанбул?

Името на един град често носи в себе си богата история, която отразява многовековните събития и влияния, които са формирали неговата същност. Такъв е случаят и с Истанбул - градът, който въплъщава срещата на два континента и излъчва аура на богатство и разнообразие. Но откъде произлиза името му?

Историята на Името:

Истанбул не винаги е носил това име. Първоначално градът бил известен като Византион, след което станал Константинопол, за да придобие днешното си име през 1930 г. Въпреки това, процесът на преименуване на града е по-сложен, отколкото просто смяна на името.


От Византион до Константинопол:

През 7 век пр.н.е., територията на днешния Истанбул е населена от тракийски племена. По-късно, в 667 г. пр.н.е., гръцкият колонизатор Бизас установява колония на мястото, където днес се намира Старият град на Истанбул. С течение на времето това селище придобива значение и става известно като Византион.

През 330 г. сл.н.е., римският император Константин Велики обявява Византион за столица на Римската империя и го кръщава Нов Рим, като поставя началото на процеса по преименуването му. След смъртта на Константин, градът официално приема името Константинопол през 330 г., което означава "Градът на Константин". Този статус на столица на Източната Римска империя и по-късно на Византийската империя оформя и влияе на развитието на града през вековете.


Преходът към Истанбул:

Промяната в името на града идва през 1453 г., когато османските турци под командването на Мехмед II завземат Константинопол. Съгласно легенда, самият султан решава да преименува града, след като го превземе. Най-вероятно този избор е свързан с опита на новия завоевател да покаже новото начало и съединение на различни култури. Името "Истанбул" произлиза от турска дума, която може да се разтълкува като "в града" или "в града е". Така градът става известен като Истанбул, което е дума, която се запечатва в световната история.

Истанбул - Градът на Срещата:

Днес Истанбул продължава да бъде световен център, обединяващ Запада и Изтока, Европа и Азия. Името му остава символ на богатата история и културно разнообразие, което градът предлага на своите посетители. От праисторическите тракийски народи до великите империи и съвременната турски република, Истанбул продължава да пише своята история, като запазва в себе си следите на миналото и предоставя уникален поглед към съвременния свят.


А вие посещавали ли сте този величествен град? Ако планирате скоро да го посетите, то купете евтини автобусни билети от Метро Тур България за своето комфортно и сигурно пътуване от България до Истанбул още сега!