БЛОГ

Каква е историята на Искендер Кебап?

Турската гастрономия предлага разнообразие от месни ястия, които се приготвят чрез майсторство и уникални методи. Месото варира в подготовката си, използвайки различни техники като печене на дърва или въглища (кебапчета, кюфтета на скара), пържене (пържени кюфтета), а едно от най-известните ястия, Искендер кебап, се приготвя чрез готвене на скара. Това ястие се отличава не само по вкус, но и по начина, по който се сервира - едно истинско кулинарно изживяване.

Искендер кебап не е просто поредното месно ястие, то е част от културната история на Бурса, където през 1867 г. Искендер Ефенди отваря магазин в Кайхан. Неговите гастрономичен гений и иновативен подход промениха историята на турската кулинарна традиция, създавайки уникалната рецепта и метод за приготвяне на този вкусен дюнер. Предизвикан от предизвикателствата на традиционното готвене на агнешко месо в пещ, Искендер Ефенди разработва иновативен метод на скара, променяйки начина на приготвяне и сервиране на месото. Този кулинарен визионер и изобретател успешно съчетава уникални вкусове и техники, създавайки трайна кулинарна легенда в лицето на Искендер кебап, която продължава да радва вкусовете на хората в този регион и извън него.


 През 19 век, преди въвеждането на метода на готвене на въглища, агнешкото месо се е приготвяло в пещ. Този процес не само не е изпичал месото равномерно, но и е възпрепятствал усещането за различните вкусове на различните части от агнешкото. Именно тогава Искендер Ефенди измисля метод за приготвяне на месото, който би предотвратил загоряването и поднасянето на вкусните части без да бъдат прекалено изпечени. Така се появява дюнерът, който постепенно става неотделим елемент от турската кулинарна традиция.


За приготвянето на Искендер кебап, дюнерът от агнешко месо се поставя внимателно пред печката, където бавно се готви. След печенето, се изрязва на тънки ленти, които заемат централно място върху подготвената чиния. Тази чиния е предварително загрята на скара, а дъното й е покрито с нарязани пити. Тези пити се заливат с доматен сос, а преди да изстинат, се покриват с ароматни парчета агнешко месо. След това се добавя горещо масло, което придава на ястието още по-богат вкус. Сервира се с печени чушки, свежи домати и кисело мляко.

За тези, които желаят да опитат автентичния Искендер кебап, препоръчително е да го направят в Бурса, където традицията и уникалният вкус са запазени. Ако поемете на път към Бурса не само ще се насладите на тази вкусна храна, но и ще откриете историческите богатства на региона. 


А вие посещавали ли сте този интересен град? Ако планирате скоро да го направите и да се насладите на  автентичния Искендер кебап, то купете евтини автобусни билети от Метро Тур България за своето комфортно и сигурно пътуване от България до Бурса още сега!